Med inspiration från tv- och datorspel

marioIntresset av att spela tv-spel för underhållning tar aldrig slut och så har det varit sedan de allra första konsolerna kom ut på marknaden. Den första riktigt stora succén var Nintendo Entertainment System som lanserades i Sverige 1986 men kallades i folkmun för Nintendo 8-bitarna på grund av den 8-bitarsteknik som användes till spelen. Speltitlarna som slog igenom rejält var Super Mario Bros, det är idag en spelklassiker som nästan alla kan relatera till. Från det var framtiden stakad för tv-spelens framfart i Sverige och övriga världen. Idag är det framförallt Xbox från Microsoft och Playstation från Sony som dominerar marknaden. Nintendo har halkat efter lite och mycket beror på den image man vill ha av sig som företag. Nintendo är konsolen som är ämnad för hela familjen, snällare spel som spelas i grupp, mycket inriktning på den yngre generationen, man spinner ofta vidare på samma koncept som Super Mario Bros hade. Xbox och Playstation har en mer blandad skara titlar med inriktning på den vuxna publiken med våldsspel osv.

Datorspelen

wolfenstein3dUnder hela 80-talet dominerade spelkonsolerna men på 90-talet växte datorspelandet fram, den kategorin hade inte varit mogen tidigare men nu kom det bättre och billigare datorer som hittade vägen in i de svenska folkhemmen. Grafikkorten som satt i datorerna kunde nu klara av 3D-grafiken som utvecklare tog fram. Datorspelen som snabbt blev populära var de så kallade ”first person shooters” där Wolfenstein 3D och Quake var två titlar som blev mest uppmärksammade. Framförallt gav datorspelandet med PC-datorer en möjlighet att spela i grupp med ”lan”. Detta var innan internet blev en självklar sak i våra hem och på ett lan kunde 2 till flera hundra personer koppla upp sig mot varandra och spela samma spel, där man tävlade alla mot alla eller i speciella lag. Idag ”lanar” man inte på samma sätt som förut eftersom multiplayer fungerar utmärkt över internet, ska man besöka ett lan idag är det mest för att umgås med kompisar skulle vi säga.

Tv- och datorspelen har flyttat ut på nätet

Tv-spelen blev den första digitala underhållningsformen sedan gick det vidare till datorer med installerade spel men idag är även internet en spelplattform. Framförallt beror det på hur internets utveckling har skett med hastigheten in i våra hem.

HappyWheels

Spelen som finns direkt på internet startas och spelas direkt i en webbläsare och flashspel har det största utbudet. Ett populärt nätspel är Happy Wheels som har nästan 5 miljoner gillningar på Facebook och många fler som har spelat det, det är också helt gratis att spela. Besöker du länken kan du ladda in det direkt i webbläsaren så är du igång. Nästa kategori är nätspelen där man spelar om pengar, sidorna med hasardspel som finns tillgängliga på datorn och i mobilen idag. Det är webbsidorna med ett tema som liknar vanliga tv- och datorspel, Casino Heroes är ett sådant som är mycket likt ett traditionellt tv-spel när man kommer in på sitt konto, där ska man besegra ”bossar” och ta sig vidare i de olika banorna. Även det kan vara gratis, hos Heroes kan man få 500 freespins vilket betyder just ”gratisspel”.

Avslutningsvis vill vi tipsa om en sida där du kan hitta gamla spel som går att spela på direkt på internet eller via nedladdning och en emulator, se https://archive.org/details/software

Det finns riktigt mycket att hämta här. Spel för Mac, Windows, DOS plus mycket, mycket, mycket mer.